This page is a translated version of a page Commons:Depicts and the translation is 100% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Depicts and have to be approved by a translation administrator.

Shortcut: COM:DEPICTS

"'Depicts"' is een functioneel onderdeel van gestructureerde data.

Hoe een beschrijvende verklaring (depicts) toe te voegen

 
Het tabblad "Gestructureerde data" op bestandspagina's.

Om een afbeeldingen verklaring toe te voegen:

  1. Selecteer in het bestand waaraan u informatie wilt toevoegen het tabblad 'Gestructureerde data', onder 'In MediaViewer openen' en rechts van 'Bestandsinformatie'. Als u het tabblad "Gestructureerde data" niet ziet, (a) Selecteer "Voorkeuren" (b) selecteer "Gadgets" (c) Deselecteer de instelling "Tabblad Gestructureerde data verbergen" (d) Scroll naar beneden en selecteer "Opslaan" onderaan de pagina (e) Voor al geopende pagina's die nog steeds het tabblad "Gestructureerde data" missen, forceert u het verversen om de cache voor die pagina te legen
  2. Selecteer bewerken of begin met het typen in het zoekvak om te beginnen
  3. Voor elk weergegeven item in de afbeelding, zoek het juiste item uit Wikidata en selecteer het

Als u moeite heeft om het juiste Wikidata-item te vinden, test dan een alternatieve spelling of probeer te navigeren vanaf een Wikipedia-pagina over het item (met de link "Wikidata-element" in het menu "Hulpmiddelen" links op de Wikipedia-pagina).

Als er geen Wikidata-item is geassocieerd met het afgebeeld onderwerp, moet u er rekening mee houden of het voldoet aan de Wikidata's Notability-standaarden. [1] Als dat zo is, overweeg dan om een nieuw item aan te maken. [2] Als dat niet het geval is, kies dan een meer algemene optie die uw onderwerp beschrijft.

Welke items toevoegen

Voeg eerst maar conservatief verklaringen over "afbeeldingen" toe, terwijl de gemeenschap leert hoe het dit hulpmiddel het beste kan gebruiken.

Wees zo specifiek als maar kan. Bijvoorbeeld, voor de afbeelding is de beste primaire verklaring "Beschrijving:" Pōwehi (Q3841190).

Als er meerdere items duidelijk en opzettelijk in het mediabestand zijn afgebeeld, moeten ze allemaal worden toegevoegd als afzonderlijke verklaringen, binnen redelijke grenzen. De belangrijkste moeten worden gemarkeerd als "prominent" (zie voorbeeld hieronder). Voor bestanden met tientallen of honderden items (bijvoorbeeld films) moeten alleen de items worden weergegeven die het meest prominent zijn.

Als groepen van de meerdere afgebeelde items een gemeenschappelijke groepering zijn en een gegroepeerd item op Wikidata hebben, moet het gegroepeerde item ook worden toegevoegd als een verklaring met afbeeldingen. Bijvoorbeeld File:Bonnieclyde_f.jpg moet de verklaring beschrijving: Bonnie and Clyde (Q219937) hebben, evenals beschrijving: Bonnie Parker (Q2319886) en beschrijving: Clyde Barrow (Q3320282).

Prominentie

 
Padova REM concert July 22 2003 blue.jpg

Er is ook een mogelijkheid om een bepaald item als "prominent of opvallend" te markeren. Deze eigenschap verwijst naar de prominentie van het item in het stuk media, dus een foto zoals de foto Padova REM concert July 22 2003 blue zanger Michael Stipe, bassist Mike Mills en gitarist Peter Buck afbeeldt, maar alleen Stipe is prominent, omdat hij duidelijk zichtbaar is in het midden van de foto, terwijl Buck meestal is gesneden uit de rechterkant en Mills zijn rug naar de camera heeft. Wanneer SPARQL_query_service de gestructureerde data vraagt, kunnen prominente stellingen worden gevonden op zoek naar stellingen met rang "voorkeur".

Welke items niet toevoegen

Generieke items

 
Voeg geen item toe zoals afgebeeld als er al een is dat een onderklasse is van het item dat u wilt toevoegen.

Het is ook voorgesteld (voor de doeleinden van Goede dekking in de zoekfunctie) om meer generieke items te "taggen" die uw specifieke item hebben als een instantie of subklasse. In het bovenstaande voorbeeld van File:Black hole - Messier 87 (cropped).jpg kunt u zich ook voorstellen dat u Beschrijvingen: supermassive black hole (Q40392) en Beschrijvingen: black hole (Q589) toevoegt, omdat {{Q:5089}} een voorbeeld is van een subklasse ({{Q: 40392}}) van {{Q:549}}. Dit zou in contrast staan met hoe we categorieën op Commons gebruiken, waar we proberen om te voorkomen dat [COM:OVERCAT| er overcategoriseerd] wordt. Deze generieke "tags" moeten nu niet worden toegevoegd als er al meer specifieke afbeeldingsverklaringen bestaan. Als deze richtlijn verandert, kunnen deze meer algemene items later worden afgeleid van de relaties in de gestructureerde gegevens op Wikidata.

Onderdelen van een groter item

De afbeelding van een face (Q37017) impliceert meestal de aanwezigheid van een nose (Q7363), een nostril (Q858590) en nasal hair (Q1899093). Het is niet nodig om ze allemaal op elk portret op te noemen. Zeg in plaats daarvan gewoon dat het portret de persoon in het portret afbeeldt. Anatomische of andere samenstellingsverbanden kunnen al worden gemodelleerd binnen Wikidata.

Items die naar verwachting in andere verklaringen worden gedekt

Veel media bevatten incidentele items, acties, locaties, context, opmaakkeuzes of achtergrond die niet de primaire items zijn die worden weergegeven. Naarmate gestructureerde gegevens op Commons zich uitbreiden, verwachten we aanvullende eigenschappen ingeschakeld te hebben waar deze extra items kunnen worden opgegeven. In de tussentijd is het het beste om deze niet te specificeren als afbeeldingen, tenzij ze centraal staan in het doel van de media.

Bijvoorbeeld, sommige verwachte eigenschappen zijn:

  • plaats
  • afgebeeld op achtergrond
  • kleding
  • formaat (bijv. monochrome fotografie, daguerreotypie, olieverfschilderij, portret)
  • seizoen/datum/tijd
  • fotograaf of artiest
  • genre (bijv. moderne kunst)

Hulpmiddel ondersteuning

Bots

Er is een API om verklaringen te maken, maar bot frameworks (zoals Pywikibot) hebben het misschien nog niet geïmplementeerd, waardoor het minder eenvoudig is om verklaringsvoorschriften via bot toe te voegen. Er zal later een betere implementatie worden gedaan.

Upload hulpmiddelen

 

U kunt verklaringen toevoegen via de standaard uploadmethode, UploadWizard

Voor andere uploadmethoden kan in de toekomst ondersteuning worden toegevoegd − u kunt de respectievelijke bugtracker van elke hulpmiddel raadplegen voor meer informatie.

Gadgets

  • De gadget AC/DC maakt het mogelijk om een verzameling gestructureerde gegevensverklaringen toe te voegen aan een set bestanden.
  • Met sdc_tool.js kunt u snel verklaringen toevoegen aan (geselecteerde) bestanden in galerijen, categoriepagina's en zoekresultaten.

Uit Excel

  • U kunt dit Python-script gebruiken om gestructureerde gegevens uit een Excel-blad toe te voegen, vooral voor P180 beschrijvingen

Recente wijzigingen

Het bewerken de verklaringen wordt getoond bij de recente wijzigingen.

Toegang

Zoeken verklaringen over beschrijvingen

Verklaringen kunnen worden doorzocht met behulp van het trefwoord haswbstatement. Als u bijvoorbeeld alle exemplaren van depicts (P180) van een house cat (Q146) wilt vinden, gebruikt u: haswbstatement:P180=Q146.

Geavanceerd zoeken, waarmee beelden met 'beeld af' kunnen worden opgehaald met behulp van "normale" volledige tekstzoeken, is in ontwikkeling.

Later zal er waarschijnlijk een manier zijn om afbeeldingen te vragen via SPARQL (T141602), evenals toegang via Lua.

SPARQL-toegang

De beschrijvingen, net als alle verklaringen, kunnen worden doorzocht via de SPARQL query service

API-toegang

Gegevens ophalen

U kunt de verklaring ophalen met behulp van de module wbgetentities of wbgetclaims met de entiteit ID. Voor elk bestand is er een Wikibase entiteit ID MXXXX, dit is de page_id. Dus bijvoorbeeld, File:Monument Demba et Dupont.jpg heeft de page-ID 76359368, dus de entity-ID is M76359368, en u kunt wbgetentities&ids=M76359368 opvragen. Een eenvoudige manier om het Mid te krijgen is met behulp van de API action=query&prop=info&titles=File:Monument_Demba_et_Dupont.jpg (de page-ID wordt aangeboden door het veld pageid).

Gegevens versturen

U kunt ook verklaringen maken met behulp van wbcreateclaim. Zie de functie addClaim () in dit script voor een voorbeeld van hoe wbcreateclaim in Python te implementeren.

Notities

  1. De drempel van notabiliteit van Wikidata is lager dan die van Wikipedia. Voor Wikidata is het onderwerp opmerkelijk als er een serieuze en publiekelijk beschikbare bron is die het beschrijft. De bron is bij voorkeur betrouwbaar, onafhankelijk en secundair, maar dit is geen harde vereiste in Wikidata. Ook is niet altijd een aanzienlijke dekking vereist.
  2. U moet ten minste één verklaring toevoegen (bijvoorbeeld is een of subklasse van) aan het nieuwe item dat u hebt gemaakt, en ten minste één referentie; anders kan het item worden verwijderd.

Zie ook