Commons:Törlési kérések

Shortcuts
COM:DR
COM:DEL
COM:RFD
Törlés (Törlési irányelvek)


Ez az oldal a törlési kéréseket tartalmazza, amelyeken keresztül a szerkesztők egy adott médiafájl vagy oldal törlését kérhetik. Ezen az oldalon olyan kérések szerepelnek, amelyeknek valamilyen jogi állásfoglalásra vagy közösségi vitára van szükségük ahhoz, hogy törlésre kerüljenek. Az egyértelműen jogsértő tartalmak, duplikátumok vagy rossz néven feltöltött képek törlését az azonnali törlésben leírt eljárás szerint lehet kérvényezni, nem pedig itt.

ÁttekintésEdit

Az itt felsorolt törlési kérésekhez bármelyik szerkesztő hozzászólhat és véleményezheti, hogy szerinte az adott fájl törlendő vagy nem. A véleményeket indoklásokkal kell alátámasztani, lehetőleg az alábbi területek ismeretéből merítve:

Amint egy adminisztrátornak elég információ került a birtokába ahhoz, hogy azok alapján döntést hozhasson, akkor a kérést lezárja, és a képet vagy letörli, vagy pedig megtartandó fájlként megjelöli. Egyértelmű esetekben ez egy pár óra kérdése is lehet, de összetettebb helyzeteknél a vita hetekig vagy akár hónapokig is tarthat.

Amikor a törlési döntés egyértelmű, például mert a fájl nyilvánvalóan jogsértő, vagy egyéb más módon megfelel az azonnali törlésnek, akkor a törlési kérést azonnal lezárják. A kevésbé nyilvánvaló esetek legalább egy hétig nyitva maradnak.

A törlési vita nem szavazás, és a vitát lezáró adminnak a törlés vagy megtartás eldöntésére egyiránt alkalmaznia kell a szerzői jogokat és a Commons irányelveit. Az admin egy esetleges konszenzus tényét figyelembe fogja venni, de még egy konszenzus sem bírálhatja felül a szerzői jogokat vagy a Commons irányelveit. Ha a vitát lezáró admin nem tudja egyértelműen eldönteni, hogy a fájlt meg lehet tartani, akkor az előzetes óvatossági elv szerint le kell törölnie.

Nem a záró admin feladata, hogy a fájl megtartásának érdekébe részletes jogi vagy tényszerű kutatásokba bocsátkozzék. A Commons bizonyítási eljárásai szerint a fájl jogszerűségét a feltöltőnek illetve a megtartása mellett érvelőknek kell bebizonyítaniuk.

A törlési kérések oldala nem az a hely, ahol a Commons irányelveinek megváltoztatása kezdeményezhető, ezért kifejezetten ezért nem is érdemes törlési kérést nyitni. Az ilyen kéréseket azonnal lezárhatják. Az irányelvekről a Commons:Kocsmafalon célszerű vitát nyitni.

Törlési kérések elkészítéseEdit

Az azonnali törlésre jelölt fájlokat nem ezen az oldalon kell megjelölni - lásd Commons:Törlési irányelvek#Azonnali törlés. Ha a kép duplikátum, vagy rossz néven került feltöltésre, akkor a lapjára tedd ki a {{duplicate}} sablont.

  • Egy médiafájl törlését egyenesen a fájl lapjáról is kezdeményezheted úgy, hogy a baloldali navigációs menüben legalul a "Nominate for deletion" hivatkozásra kattintasz. A törlési folyamatot lépesről lépésre te magad is végig csinálhatod, ehhez lásd: Commons:Törlési kérések/Lépesről lépésre.

FellebbezésEdit

Ha egy fájlt letöröltek, akkor először a törlést elvégző adminisztrátort tájékoztasd a vitalapján arról, hogy szerinted miért nem volt helyes a törlés, és hogy a fájl megtartásához milyen érveket tudsz felhozni. Ha az adminisztrátor nem hajlandó a törlési döntését megváltoztatni, akkor a Commons:Visszaállítási kérések oldalon tudod a kép visszaállítását kérvényezni.

Ha a fájlt letörölték, és szerinted a törlés hibás döntés volt, akkor a Commons:Visszaállítási kérések oldalon tudod a kép visszaállítását kérvényezni és más adminokat felkérni arra, hogy vizsgálják meg a törlés indoklását. Azonban ezek az adminisztrátorok sem hagyhatják figyelmen kívül a Commons jelenlegi licencfeltételeit és célkitűzéseit.

Adminisztrátori útmutatásEdit

Általában egy törlési kérést egy adminisztrátor hét nap eltelte után lezárhat. Az egyértelműen jogsértő fájlokra vonatkozó kéréseket ennél hamarabb is le lehet zárni. A problémás vagy összetett kéréseknél tovább is lehet várni, akár több hónapot is, ha szükséges. Egy törlési kérést bármelyik szerkesztő is lezárhat azzal, hogy a fájlt meg lehet tartani - feltéve, hogy jól átlátja az egész eljárást, illetve a lezárás nem fog felháborodáshoz vezetni. Ha ebben nem vagy biztos, akkor ne zárd le.

Az adminisztrátorokat arra kérjük, hogy ellenőrizzék, a feltöltőt értesítették-e a törlési jelölésről - kivéve, ha a fájl egyértelműen jogsértő, mert ebben az esetben azonnal törölhető.

Vita lezárásaEdit

Figyelem: Legegyszerűbben a DelReqHandler segédeszközzel lehet lezárni a vitát, amit csak Firefox használata esetében a "beállításaim" alatt találsz meg.

  1. A fejléc sora fölé tedd ki a {{delh}} sablont.
  2. A kérés aljára tegyél egy vonalat: ----.
  3. Írd le a döntés eredményét (Deleted, Kept, Redirect, Merged, stb), lehetőleg indoklássa, majd írd alá az egészet.
  4. Végül a kérés legaljára tedd ki a {{delf}} sablont.

Példának lásd ezt.

Törlési kérésekEdit

A kérések és az archívum nyelve nagyrész az angol.

ArchívumEdit

Nyitott kérésekEdit

  • Here is a list of the monthly logs which still have open deletion requests. Anything older than 7 days may be closed. Obvious closures (e.g. speedy deletions) may be done earlier.
2015

See also: Category:Deletion requests.Latest requests to be closedEdit

Most recent deletion requestsEditRead in another language