Hi Dick, thanks for the kind words about the photographs :-). --Tony Wills (talk) 01:14, 29 January 2012 (UTC)

Uitnodiging prijsuitreiking Wiki Loves Earth op zondag 5 oktober in NaturalisEdit

Geachte meneer/mevrouw,

Hierbij nodig ik u namens Wikimedia Nederland u graag uit voor de prijsuitreiking van Wiki Loves Earth op zondag 5 oktober in Naturalis. Deze wedstrijd leverde maar liefst 1.395 foto’s en geluidfragmenten op, allemaal gemaakt in de Nederlandse Nationale Parken. Verder zal Wikimedia Nederland informatie geven over het ‘Project Natuur’. De komende jaren willen we de informatie over de natuur op Wikipedia aanvullen en verbeteren.

Het programma voor de dag
 • 15:00 - 15:15 Ontvangst
 • 15:30 - 16:20 Museum bezoek
 • 16:30 - 17:00 Prijsuitreiking Wiki Loves Earth en informatie over het Project Natuur
 • 17:00 - 17:30 Afsluitend drankje
Adres Naturalis
 • Pesthuislaan 7, Leiden
 • Telefoonnummer: 071 568 76 00

Vindt u het leuk om deze prijsuitreiking bij te wonen? Dan kunt u zich hier inschrijven! Deelname is gratis. Plaatsen voor deze prijsuitreiking zijn beperkt, geen inschrijving en bevestiging betekent geen toegang tot het museum!

Als u vragen heeft, kunt u deze e-mailen naar info wikimedia.nl

Alvast bedankt en wij kijken ernaar uit u te ontmoeten op zondag 5 oktober in Naturalis.

Met vriendelijke groet, Namens het Project Natuur team,

JurgenNL (talk) 11:56, 4 September 2014 (UTC)

Loe de JongEdit

Beste Dick,

Zie dat je naarstig aan Loe de Jong werkt, dank, mede namens de overige Melkwegbewoners!

 • Kun je als je toch bezig bent de bestanden de volledige auteur/titel van hun boek geven? Dat is de conventie (wel lastig met het martelwerktuig UploadWizard). Lange filenamen mogen (moeten vind ik eigenlijk want), zijn duidelijk en sluiten aan bij eerdere opladingen van NIOD (van ondergetekende;-) in dezelfde categorie.

Vriendelijke groeten, bedankt, Hansmuller (talk) 16:23, 17 March 2016 (UTC)

Re:NozemanEdit

Dag Dick,

goed dat je dit aangeeft, al die links met de syntax https://www.kb.nl/bladerboek/vogelen2/browse/* werken inderdaad niet meer. Dit komt omdat vorig jaar het oude bladerboek (= serie aparte html-pagina's) vervangen is door nieuwe software, die zich van urls zoals https://galerij.kb.nl/kb.html#/nl/vogelen2/page/39/zoom/2/lat/-38.685509760012/lng/-26.894531249999996 bedient. Het oude bladerboek bestaat inderdaad niet meer helaas..

Wat we zouden moeten doen: alles handmatig aanpassen, er is geen nette correspondentie tussen de oude plaatnummers en de nieuwe URLs... handwerk dus....

Wat zou kunnen helpen: een index op vogelnaam, met de nieuwe URL van elke vogel: https://www.kb.nl/themas/boekkunst-en-geillustreerde-boeken/nederlandsche-vogelen-van-nozeman-en-sepp/nederlandsche-vogelen-index

Groeten, --OlafJanssen (talk) 16:52, 5 September 2017 (UTC)

Werk van A.H. GouweEdit

Beste Dick, bij deze afbeelding geef je aan, dat het werk in het publieke domein zou vallen omdat de maker (A.H. Gouwe) al meer dan 70 jaar geleden zou zijn overleden. Volgens het RKD overleed hij echter pas op 28 december 1965 op Tahiti. Zie ook dit artikel in Trouw. Het lijkt mij dat dit werk nog niet in het publieke domein kan vallen. Met vr. groet, Gouwenaar (talk) 12:10, 9 November 2017 (UTC)

Hoi @Gouwenaar: Tja. Foutje. Helemaal niet gecontroleerd. Het zag er zo gedateerd uit..... Gelukkig is er iemand wel opmerkzaam...... Heeft het met de naam te maken? Ik dacht eerst nog even: "zou het de vader zijn geweest?" maar dat kan niet, want die was notaris of zo, en niet kunstzinnig. Piet Visser, de schrijver van het boek waar het in dit verband eigenlijk om gaat is natuurlijk geen probleem. Dat had ik wel gecontroleerd, vanzelfsprekend. Het boek wordt gebruikt op nl-wikisource. Blijkbaar hebben ze het bij dbnl ook nooit gecontroleerd. Daar zijn ze niet zo nauwkeurig als het om dit soort dingen gaat. En bij IA heeft dus ook niemand het gecontroleerd. Ik ga nog eens zoeken of ik een gedigitaliseerde versie van een oudere druk kan vinden. Maar er is zo verschrikkelijk weinig gedigitaliseerd in het Nederlandse taalgebied, dat ik me afvraag of dat lukt. Dus dan zouden we zelf een oude druk moeten gaan scannen.
Ik heb het nu maar even zo opgelost, dat ik de naam van de illustrator verwijderd heb uit de meta-data. De naam komt nog wel in de tekst terug, natuurlijk. Als we het niet anders kunnen oplossen, kunnen wel altijd nog een versie maken met alleen maar tekst, waar de afbeeldingen uit verwijderd zijn. Bedankt voor je melding in ieder geval. Hartelijke groet, --Dick Bos (talk) 03:30, 11 November 2017 (UTC)
De dbnl is erg zorgvuldig op auteursrecht van afbeeldingen. Dat temeer omdat de dbnl in 2009 een claim aan de broek kreeg van auteursrechtenorganisatie Pictoright. Het leidde ertoe dat een groot deel van de afbeeldingen op de dbnl een jaartje verdween, en dat deze plaatjes daarna stuk voor stuk weer teruggezet werden, na onderzoek per afbeelding. Uiteindelijk leidde de zaak tot een overeenkomst tussen dbnl en Pictoright (en jaarlijkse betaling van de dbnl aan Pictoright voor verdere vrijwaring). Wat dbnl niet doet, is aan auteursrechthebbenden vragen om een Creative Commons of Publiek Domein-licentie. Men vraagt om toestemming voor gebruik op de website van de dbnl. Zie bijvoorbeeld de vele mooie foto's van Nederlandse auteurs op de dbnl-site door Chris van Houts, waar netjes een copyright-teken bij staat, maar die met toestemming van de fotograaf gebruikt mogen worden op de website van de dbnl. Het lijkt me in het geval dat Gouwenaar hier aanhaalt overigens onterecht om de naam van de illustrator A.H. Gouwe te verwijderen. Die naam is de naam van de echte illustrator, en wat geprobeerd moet worden is om de rechten voor de afbeelding onder een voor Wiki juiste licentie te krijgen, niet om die naam onder het tapijt te vegen. Ik zal zelf via de dbnl navragen of men daar een naam van de erven van A.H. Gouwe heeft. Vysotsky (talk) 19:15, 11 November 2017 (UTC)
Ik wil natuurlijk niks "onder het tapijt vegen", maar het gaat in dit geval eigenlijk niet om de illustraties, maar om de tekst, en die is beslist auteursrechtvrij. Om die reden heb ik het plaatje van de omslag op w:nl:Piet Visser (schrijver) ook maar weggehaald. Helaas kan ik die op dit moment alleen bemachtigen in een "verpakking" waar ook de illustraties bij zitten. Maar zoals gezegd: als het nodig is, kunnen die verwijderd worden. Mooier zou het natuurlijk zijn als de afbeeldingen ook zouden worden vrijgegeven! Groet, --Dick Bos (talk) 10:46, 12 November 2017 (UTC)
Helemaal mee eens.Vysotsky (talk) 11:19, 12 November 2017 (UTC)

Het was min of meer toevallig dat ik deze afbeelding tegenkwam. Ik liep deze week o.a. door het dorp Annen, waar een route is uitgezet ter ere van Roelof Schuiling. Bij een van de punten op de route stond een afbeelding van de es(ch) van Annen, gemaakt door A.H. Gouwe als een schoolplaat t.b.v. het aardrijkskundeonderwijs. Ik maakte er een foto van met de bedoeling om deze als illustratiemateriaal te gebruiken. Ook ik veronderstelde dat het werk wel zo gedateerd zou zijn dat het vrij te gebruiken zou zijn. Toen ik op zoek ging naar de gegevens van Gouwe zag ik tot mijn spijt dat zijn werk nog niet vrij gepubliceerd mag worden. Uiteraard kwam ik daarbij ook zijn afbeelding Heemskerck op Nova Zembla tegen. Met vr. groet, Gouwenaar (talk) 21:17, 13 November 2017 (UTC)

Inmiddels weet ik bij welke uitgeverij ik moet aankloppen voor Heemskerck & Nova Zembla. Wordt vervolgd. Vysotsky (talk) 22:15, 13 November 2017 (UTC)

Structured Data on Commons Newsletter - Spring 2018Edit

Welcome to the newsletter for Structured Data on Wikimedia Commons! You can update your subscription to the newsletter and contribute to the next issue. Do inform others who you think will want to be involved in the project!

Community updates
 • Our dedicated IRC channel: wikimedia-commons-sd webchat
 • Several Commons community members are working on ways to integrate Wikidata in Wikimedia Commons. While this is not full-fledged structured data yet, this work helps to prepare for future conversion of data, and helps to understand how Wikidata and Commons can work better together.
Things to do / input and feedback requests
Discussions held
Events
Partners and allies
 • We are still welcoming (more) staff from GLAMs (Galleries, Libraries, Archives and Museums) to become part of our long-term focus group (phabricator task T174134). You will be kept in the loop of the project, and receive regular small surveys and requests for feedback. Get in touch with Sandra if you're interested - your input in helping to shape this project is highly valued!
Research
Development
 • Prototypes will be available for Multilingual Captions soon.
Stay up to date!

-- Keegan (WMF) (talk)

Message sent by MediaWiki message delivery - 19:48, 3 April 2018 (UTC)

Structured Data on Commons Newsletter - Summer 2018Edit

Welcome to the newsletter for Structured Data on Wikimedia Commons! You can update your subscription to the newsletter and contribute to the next issue. Do inform others who you think will want to be involved in the project!

Community updates
 • Our dedicated IRC channel: wikimedia-commons-sd webchat
 • Since our last newsletter, the Structured Data team has moved into designing and building prototypes for various features. The use of multilingual captions in the UploadWizard and on the file page has been researched, designed, discussed, and built out for use. Behind the scenes, back-end work on search is taking place and designs are being drawn up for the front-end. There will soon be specifications published for the use of the first Wikidata property on Commons, "Depicts," and a prototype is to be released to go along with that.
Things to do / input and feedback requests
Discussions held
Wikimania 2018
Partners and allies
Research

Two research projects about Wikimedia Commons are currently ongoing, or in the process of being finished:

 1. Research:Curation workflows on Wikimedia Commons—a project that seeks to understand the current workflows of Commons contributors who curate media (categorize it, delete it, link to it from other projects, etc.).
 2. Research:Technical needs of external re-users of Commons media—soliciting feedback from individuals and organizations that re-use Commons content outside of Wikimedia projects, in order to understand their current painpoints and unmet needs.
Development
 • Prototypes will be available for Depicts soon.
Stay up to date!

-- Keegan (WMF) (talk)

Message sent by MediaWiki message delivery - 21:07, 6 July 2018 (UTC)

Structured Data Newsletter - Research link fixEdit

Greetings,

The newsletter omitted two interwiki prefixes, breaking the links on non-meta wikis as you might see above. Here are the correct links:

 1. m:Research:Curation workflows on Wikimedia Commons—a project that seeks to understand the current workflows of Commons contributors who curate media (categorize it, delete it, link to it from other projects, etc.).
 2. m:Research:Technical needs of external re-users of Commons media—soliciting feedback from individuals and organizations that re-use Commons content outside of Wikimedia projects, in order to understand their current painpoints and unmet needs.

My apologies, I hope you find the corrected links helpful.

- Keegan (WMF) (talk) 21:21, 6 July 2018 (UTC)

Upload methodEdit

Hi Dick Bos, i just repaired this file of you. Can you remember how you uploaded it? I guess you did not use neither used the Wizad nor any tool but i am interested how because i want to find out the reason for many similar issues like in your file. Thank you, --Arnd (talk) 09:12, 19 November 2018 (UTC)

Structured Data on Commons Newsletter - Fall 2018 editionEdit

Welcome to the newsletter for Structured Data on Wikimedia Commons! You can update your subscription to the newsletter. Do inform others who you think will want to be involved in the project!

Community updates
Things to do / input and feedback requests

Current:

Since the last newsletter:

Presentations / Press / Events
Partners and allies
 • The info portal on Structured Commons now includes a section on GLAM (Galleries, Libraries, Archives and Museums).
 • We are currently planning the first GLAM pilot projects that will use structured data on Wikimedia Commons. One project has already started: the Swedish Heritage Board researches and develops a prototype tool to provide improved metadata (translations, data additions...) from Wikimedia Commons back to the source institution. Read the project brief.
 • The documentation for batch uploads of files to Wikimedia Commons will be improved in 2019, as part of preparing for Structured Data on Wikimedia Commons. To prepare, the GLAM team at the Wikimedia Foundation wants to understand better which types of documentation you already use, and how you like to learn new GLAM-Wiki skills and knowledge. Fill in a short survey to provide input!
Stay up to date!

-- Keegan (WMF) (talk)

Message sent by MediaWiki message delivery - 17:58, 7 December 2018 (UTC)

Captions in JanuaryEdit

The previous message from today says captions will be released in November in the text. January is the correct month. My apologies for the potential confusion. -- Keegan (WMF) (talk) 20:43, 7 January 2019 (UTC)

Structured Data - file captions coming this week (January 2019)Edit

My apologies if this is a duplicate message for you, it is being sent to multiple lists which you may be signed up for.

Hi all, following up on last month's announcement...

Multilingual file captions will be released this week, on either Wednesday, 9 January or Thursday, 10 January 2019. Captions are a feature to add short, translatable descriptions to files. Here's some links you might want to look follow before the release, if you haven't already:

 1. Read over the help page for using captions - I wrote the page on mediawiki.org because captions are available for any MediaWiki user, feel free to host/modify a copy of the page here on Commons.
 2. Test out using captions on Beta Commons.
 3. Leave feedback about the test on the captions test talk page, if you have anything you'd like to say prior to release.

Additionally, there will be an IRC office hour on Thursday, 10 January with the Structured Data team to talk about file captions, as well as anything else the community may be interested in. Date/time conversion, as well as a link to join, are on Meta.

Thanks for your time, I look forward to seeing those who can make it to the IRC office hour on Thursday. -- Keegan (WMF) (talk) 21:09, 7 January 2019 (UTC)

Structured Data - blogs posted in Wikimedia SpaceEdit

There are two separate blog entries for Structured Data on Commons posted to Wikimedia Space that are of interest:

 • Working with Structured Data on Commons: A Status Report, by Lucas Werkmeister, discusses some ways that editors can work with structured data. Topics include tools that have been written or modified for structured data, in addition to future plans for tools and querying services.
 • Structured Data on Commons - A Blog Series, written by me, is a five-part posting that covers the basics of the software and features that were built to make structured data happen. The series is meant to be friendly to those who may have some knowledge of Commons, but may not know much about the structured data project.
I hope these are informative and useful, comments and questions are welcome. All the blogs offer a comment feature, and you can log in with your Wikimedia account using oAuth. I look forward to seeing some posts over there. -- Keegan (WMF) (talk) 21:33, 23 September 2019 (UTC)