Commons:Primii pași/Alegerea licenței

This page is a translated version of a page Commons:First steps/License selection and the translation is 86% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:First steps/License selection and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.

Shortcut: COM:FS/LS

First steps tour
Tips & tricks
Third parties

Cum să alegeți licența potrivită

Când încărcați un fișier, trebuie să-i aplicați și o licență.

Alegerea unei licențe este o decizie importantă, întrucât tot conținutul Wikimedia Commons trebuie să fie sub licențe libere. De aceea este imperativ să clarificați drepturile de autor pentru a încărca fișierul sub o licență liberă. Arborele decizional din fișierul de mai jos este o reprezentare grafică a aspectelor enunțate mai jos.

 
Decision Tree on Uploading Images to Commons

Sfaturi

  • În general, dacă eliberați propriul dumneavoastră conținut sub o licență liberă, nu veți putea revoca permisiunile acordate.
  • Some free licenses automatically cover various versions of the licensed content, because, under applicable copyright law, these versions would be considered the same work. For instance, you may wish to license thumbnail-quality files under a Creative Commons license while keeping raw, higher-resolution copies proprietary. However, when doing so, you should be warned that you might well be unintentionally licensing those other versions, because, in regard to copyright, the two could be considered the same work.
If you grant such a license for users to use a version of a work, the license may automatically give users the same rights to use any version that differs only in the level of some automatic conversion, regardless of the quality or resolution. While details of what would be considered the same work vary between jurisdictions, one key issue is whether or not enough creative expression is added in the conversion. See Commons:Same work for more details.
  • Cel mai simplu caz de licențiere sunt imaginile desenate chiar de dumneavoastră. Fotografiile realizate de dumneavoastră sunt puțin mai problematice, deoarece persoanele fotografiate trebuie să fie de acord cu publicarea fotografiei. Aceasta nu se aplică dacă fotografia a fost făcută la evenimente publice, sau dacă persoanele sunt celebre și fotografia nu a fost făcută în vecinătatea persoanei respective.
  • Lucrările artistice expuse permanent în public reprezintă un aspect particular și în mai multe țări astfel de imagini sunt libere, inclusiv de exemplu, în Germania, Elveția și Austria conform libertății de panoramă, pe când în alte țări ca Franța și Belgia nu există astfel de permisiuni. Dacă se aplică libertatea de panoramă, puteți încărca imaginile clădirilor și monumentelor fără probleme. Aceasta nu este permis în țări ca Franța și Belgia, de exemplu nu se poate încărca o imagine cu Atomium din Bruxelles.
Dacă obiectul în chestiune este amplasat doar temporar într-un loc public, libertatea de panoramă nu se aplică. Un exemplu celebru îl reprezintă wrapped Reichstag de Christo din Berlin, Germania. Va trebui să obțineți permisiunea pentru obiectele expuse în muzee sau pentru fotografiile efectuate pe proprietăți private — fotografiile interioare necesită în mod strict consimțământul proprietarului.
  • Majoritatea imaginilor găsite pe Internet nu pot fi încărcate, decât dacă deținătorul dreptului de autor permite explicit publicarea sub o licență liberă. Puteți să cereți permisiunea. Dacă primiți permisiunea prin e-mail, vă rugăm să o trimiteți mai departe la permissions@wikimedia.org și să faceți referire la ea când o încărcați. Este bine să atașați o declarație standard de consimțământ, cum ar fi Commons:Email templates la e-mailul prin care cereți permisiunea.
  • Dacă autorul unei opere a murit cu peste 70 de ani în urmă, opera este în domeniul public în majoritatea țărilor și poate fi încărcată în aproape toate cazurile. Aceasta se aplică și reproducerilor, întrucât ele nu au cantitatea de originalitate necesară pentru a le pune sub incidența drepturilor de autor (vedeți de exemplu cazul Bridgeman v. Corel).

Cu aceste informații, puteți alege în majoritatea cazurilor licența corectă. Alegeți licența dorită din listă. Informații mai detaliate privind drepturile de autor și licențierea, precum și legile dreptului de autor din diverse țări se găsesc la Commons:Licensing/ro.

Licențe disponibile

Jargonul licențierelor
!Termen Sensul
Licență Un document legal ce arată cum se poate (sau nu) folosi un fișier media. Doar deținătorul drepturilor de autor al fișierului îi poate aplica o licență la alegere.
CC Creative Commons, o organizație care a scris licențe libere pentru utilizarea publică. Aceste licențe sunt prefixate cu CC.
Atribuire Specificarea numelui autorului. În licențele CC, aceasta se abreviază cu BY.
Share-alike Permiterea de utilizare, redistribuire și creare de lucrări derivate sub licență similară
Copyleft Permiterea de utilizare, redistribuire și creare de lucrări derivate sub licență similară
Utilizare cinstită O doctrină prin care publicul are un drept limitat de a folosi materiale aflate sub incidența drepturilor de autor

Dacă fișierul pe care îl încărcați este realizat de dumneavoastră, aveți mai multe licențe disponibile din care puteți alege. Dacă nu vă interesează foarte mult drepturile dumneavoastră și doriți să adăugați rapid un fișier, alegerea unei opțiuni din secțiunea „Practici recomandate” este cea mai bună idee. Dacă doriți să vă gândiți care sunt drepturile pe care să le păstrați și la ce permisiuni să acordați, studiați fiecare licență și decideți pe baza criteriilor dumneavoastră. Mai jos este un rezumat al celor mai importante aspecte ale fiecărei licențe.

Dacă nu există nicio licență potrivită, puteți alege "Niciuna" și să inserati manual mai târziu licența dorită (pentru o listă de licențe permise, vedeți Commons:Marcaje pentru drepturi de autor). Dar acesta este o modalitate avansată, pentru care trebuie să știți exact numele formatului de aplicat.

„Nu știu care este licența”
Aceasta nu este o opțiune validă, ci un test pentru a verifica dacă știți ce faceți. Fișierele încărcate cu această opțiune vor fi șterse. Mai ales fișierele cu utilizare cinstită și alte licențe nelibere (ca cele ce interzic utilizarea comercială) nu sunt permise la Wikimedia Commons.

Practici recomandate

"Lucrare proprie, copyleft, necesită specificarea autorului (Multi-license GFDL, all CC-BY-SA)"
Vă puteți publica lucrările sub mai multe licențe. Această combinație impune ca autorul să fie specificat atunci când este folosit fișierul și ca lucrările derivate să fie licențiate similar. Aceasta este soluția recomandată, deoarece face fișierele dumneavoastră să fie ușor de folosit, permițându-vă să păstrați și unele drepturi asupra lor.
"Lucrare proprie, necesită specificarea autorului (GFDL, CC-BY 4.0)"
O altă licență multiplă, această opțiune impune atribuirea și/sau eliberarea lucrărilor derivate sub o licență similară.
"Lucrare proprie, se renunță la toate drepturile"
Cu această opțiune, acordați tuturor dreptul de a vă folosi fișierul în orice scop doresc ei, fără niciun fel de obligativitate. Odată eliberată în domeniul public, imaginea dumneavoastră nu mai poate fi licențiată altfel mai târziu. Alte licențe libere vă permit să păstrați unele drepturi.
„Attribution 3.0” și „Attribution share alike 3.0”
Aceste licențe au fost create de Creative Commons, ca parte dintr-un grup de licențe modulare ce pot fi amestecate în mai multe variante. Cele două licențe Creative Commons acceptate la Wikimedia Commons sunt „Attribution” ({{Cc-by}}) și „Attribution share alike” ({{Cc-by-sa}}) în toate versiunile publicate.
În esență, „Attribution 3.0” impune specificarea numelui autorului, pe când „Attribution share alike 3.0” impune în plus ca modificările adiționale să fie publicate sub aceeași licență — principiul copyleft.
"GNU Free Documentation License"
GNU Free Documentation License este licența utilizată în trecut de Wikipedia pentru texte și este mai veche decât licențele Creative Commons. Este similară și compatibilă cu licența CC Attribution share alike 3.0, dar GFDL impune distribuirea unei copii a textului complet al licenței împreună cu fiecare colecție de lucrări sub GFDL, ceea ce este destul de incomod de exemplu în cazul tipăririi de imagini pe cărți poștale.

Concluzii

Odată ce ați terminat cu această decizie, este o idee bună să bifați „Urmărește acest fișier” pentru a putea mai ușor să observați modificările efectuate asupra imaginii dumneavoastră. În lista de pagini urmărite, puteți vedea când au fost modificate paginile, comentariile modificărilor și persoanele care le-au operat. O legătură spre această listă aveți pe orice pagină, în partea din dreapta-sus.

În sfârșit, după click pe „Trimite fișier” va trebui să aprobați această acțiune, în cazul în care software-ul dumneavoastră o consideră o problemă de securitate. După ce încărcarea s-a terminat — ceea ce poate să dureze puțin — veți fi redirecționat spre pagina de descriere a imaginii, creată automat.

If you uploaded the file for use in Wikipedia or another project that uses Wikimedia Commons as a file repository, you still need to edit the relevant page(s) in that other project in order to make your file show up there. Please refer to that project's help pages about media use for further instructions. The instructions for the English language Wikipedia can be found at Wikipedia:Picture tutorial.

Lectură suplimentară

Pagini Wikimedia Commons: