Commons:Primers passos/Selecció de llicència

This page is a translated version of a page Commons:First steps/License selection and the translation is 90% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:First steps/License selection and have to be approved by a translation administrator.

Shortcut: COM:FS/LS

Per començar
Consells i trucs
Terceres parts

Com seleccionar la llicència correcta

When you upload a file, you must apply a license statement for it.

Escollir la llicència del vostre arxiu és una decisió important, ja que tot el contingut de Wikimedia Commons ha de ser de llicència lliure. És per això imprescindible aclarir els vostres drets per a carregar-lo sota una llicència lliure.

 
Decision Tree on Uploading Images to Commons

Consells i trucs

  • Generalment, si deixeu el vostre propi treball sota una llicència lliure, no podeu revocar els permisos concedits.
  • Some free licenses automatically cover various versions of the licensed content, because, under applicable copyright law, these versions would be considered the same work. For instance, you may wish to license thumbnail-quality files under a Creative Commons license while keeping raw, higher-resolution copies proprietary. However, when doing so, you should be warned that you might well be unintentionally licensing those other versions, because, in regard to copyright, the two could be considered the same work.
If you grant such a license for users to use a version of a work, the license may automatically give users the same rights to use any version that differs only in the level of some automatic conversion, regardless of the quality or resolution. While details of what would be considered the same work vary between jurisdictions, one key issue is whether or not enough creative expression is added in the conversion. See Commons:Same work for more details.
  • La llicència més senzilla és la corresponent a les imatges dibuixades per un mateix. Les fotografies pròpies són una mica més problemàtiques; si alguna de les persones que s'hi poden identificar té una expectativa raonable de privadesa, en cal el permís per a la publicació. Què significa "expectativa raonable de privadesa" varia molt d'un país a un altre. A COM:IDENT trobareu informació més precisa i detallada sobre aquestes diferències.
  • Les obres d'art exposades permanentment al públic estan cobertes a diverses nacions, com ara Alemanya, Suïssa i Àustria, per la llibertat de panorama, mentre que altres nacions, com ara França i Itàlia, no tenen aquesta regulació. Si la llibertat de panorama és aplicable, podeu penjar les vostres imatges d'obres d'art o d'edificis sense obstacles. Això no està permès a països com França i Itàlia; per exemple, no podeu penjar una imatge del Palau de la Civilització Italiana a Roma, Itàlia tret que el palau sigui incidental a la foto en conjunt.
En casos on l'objecte en qüestió només s'instal·la temporalment en un lloc públic, no és aplicable la llibertat de panorama. Un exemple famós són les obres de Christo embolicant edificis. En cas d'objectes de museu o fotografies en propietats privades, haureu d'obtenir el permís del propietari. Les fotografies d'interiors exigeixen de forma estricta el consentiment del propietari.
 
Selecció de llicència d'arxius propis en el formulari de càrrega (en anglès).
  • La majoria d'imatges que trobeu per Internet no es poden penjar, tret que el propietari dels drets en permeti explícitament la publicació sota una llicència lliure. Tanmateix, podeu intentar demanar-li el permís; si l'obteniu via correu electrònic, reenvieu-lo a permissions@wikimedia.org i afegiu la referència en penjar-lo. En el correu que envieu, és aconsellable que hi adjunteu una declaració estàndard de consentiment com ara Commons:Email templates.
  • Si l'autor de l'obra va morir fa més de 70 anys, és dins del domini públic en la majoria d'estats, i es pot carregar en gairebé tots els casos. Això s'aplica també a reproduccions fetes per terceres parts, ja que una simple reproducció no té la creativitat exigida per la propietat intel·lectual (vegeu per exemple el cas de Bridgeman Art Library Ltd. contra Corel Corporation).
  • Més informació detallada sobre drets d'autor i llicències, així com les diferents legislacions sobre propietat intel·lectual, la podeu trobar a Commons:Licensing/ca.

Llicències disponibles

Argot de llicències
Terme Significa
Llicència Un document legal que descriu l'ús permès (o les restriccions) de l'arxiu. Només el propietari dels drets pot atorgar una llicència.
CC Creative Commons, una organització que ha definit llicències lliures per a l'ús públic. Aquestes llicències tenen el prefix CC.
Reconeixement
Attribution
Acreditar l'autor. En llicències CC s'abreuja BY.
Compartir igual
Share alike
Les obres derivades d'una font copyleft mantenen la mateixa llicència.
Copyleft Permet un ús més permissiu que el tradicional copyright.
Ús legítim
Fair use
Una defensa legal nord-americana de dret limitat d'ús de material amb drets d'autor (similar, però més ampli, que el dret de citació europeu)

Si l'arxiu que esteu carregant és una obra pròpia, teniu un cert nombre de llicències disponibles per triar. Si no us preocupen els vostres drets sobre l'arxiu i simplement voleu afegir un arxiu de pressa, la millor opció és escollir una de les opcions de la secció de «Millors pràctiques». Si voleu sospesar quins permisos doneu i quins drets obteniu, estudieu cada llicència i decidiu segons el vostre criteri. Tot seguit hi ha una descripció bàsica de cada llicència, organitzada per les millors i les bones pràctiques.

Si no hi ha cap llicència apropiada per seleccionar, podeu deixar «Sense especificar» i afegir després manualment la plantilla de la llicència adequada (vegeu la llista de totes les llicències permeses a Commons:Copyright tags/ca). Tanmateix, aquesta és una forma de fer bastant avançada i exigeix que sapigueu el nom exacte de la plantilla.

«No sé quina llicència té»
Aquesta no és una opció vàlida, és més aviat una prova per verificar que sabeu què esteu fent. Les imatges carregades amb aquesta opció marcada seran esborrades. Especialment l'ús legítim (fair use) i altres llicències no lliures, com ara la restricció d'ús no comercial, no estan permeses a Wikimedia Commons.

Millors pràctiques

"Own work, attribution required, copyleft" ({{CC BY-SA 4.0}})
Podeu publicar les vostres obres sota llicències múltiples. Aquesta combinació exigeix que l'autor de l'arxiu sigui atribuït i que qualsevol obra derivada tingui una llicència similar. Aquesta és l'opció recomanada ja que permet usar el vostre arxiu fàcilment però alhora us permet mantenir alguns drets sobre l'obra.
«Obra pròpia, reconeixement de crèdits (llicència múltiple GFDL i Creative Commons CC-BY 3.0)»
És una altra llicència múltiple. Aquesta opció exigeix reconeixement de l'autor i/o mantenir les obres derivades sota llicències similars.
«Obra pròpia, cedeixo tots els drets (domini públic)»
Amb aquesta opció concediu el permís per a que tothom pugui usar la vostra imatge per a qualsevol propòsit. Ni tan sols us hauran d'atribuir. Una vegada estigui en domini públic no podreu canviar més tard de llicència. Altres llicències lliures us permeten retenir com a mínim alguns dels vostres drets.

Aquestes llicències són de Creative Commons, que van crear un grup modular de llicències que es poden combinar de diferents maneres. S'accepten totes les versions publicades de les dues llicències. A partir de 2015, la versió 4.0 és la més recent ue s'ha publicat; la versió 2.0 s'utilitza sovint per a càrregues des de Flickr ja que és l'única versió disponible allà. Els fitxers que només estiguin disponibles sota llicències que continguin "Noncommercial" i/o "NoDerivatives" no són lliures i, per tant, no s'accepten.

Per acabar

Una vegada us hàgiu decidit per una d'aquestes opcions, és una bona idea marcar la casella «Vigila aquesta pàgina» per fer un seguiment de tots els canvis que es facin a la vostra imatge. Amb la vostra «llista de seguiment» personal podreu veure les dates, els comentaris i els usuaris que han fet els canvis. Trobareu la pestanya «vigila» a dalt de cada pàgina.

Finalment, una vegada hàgiu clicat el botó «Carrega un fitxer» podria ser necessari que hagueu de confirmar aquesta acció si el vostre programari ho considera per a seguretat. Quan la càrrega s'hagi completat, cosa que pot trigar una estona, se us redirigirà a la pàgina de la imatge.

If you uploaded the file for use in Wikipedia or another project that uses Wikimedia Commons as a file repository, you still need to edit the relevant page(s) in that other project in order to make your file show up there. Please refer to that project's help pages about media use for further instructions. The instructions for the English language Wikipedia can be found at Wikipedia:Picture tutorial.

Vegeu també

Pàgines de Wikimedia Commons: