Open main menu
Första stegen
Första kontakt
Filuppladdning
Goda råd
Användning
Hur du förenklar ditt arbete på Wikimedia Commons

Contents

Flytta bilder från andra projektEdit

Filer på Wikimedia Commons kan ju användas av samtliga Wikimedia-projekt. Detta inkluderar inte bara Wikipedia på olika språk, utan även systerprojekt såsom Wikinews, Wikiquote, Wikibook, osv. Det är alltså en bra idé att ta bilder från enskilda projekt och ladda upp dem på Commons.

Efter att du laddat upp en bild på Commons, kan du märka den ursprungliga bilden med mallen {{NCT|''Nytt Bildnamn''}}. På engelska, tyska och svenska Wikipedia kan man även använda mallen {{NCT}} när Commons-filen har samma namn som på ursprungs-Wikipedian. I övrigt kan Wikipedia-projekt dock ha olika mall-varianter för att märka dylika bilder.

VerktygEdit

  • Commonshelper är ett enkelt verktyg för att säkerställa att bilder flyttas från ett projekt till Commons med all information intakt.
  • Commonist är ett Java-baserat program som gör det möjligt att ladda upp fler filer åt gången. (avancerat)

Vanliga misstagEdit

Att inte ladda upp den fullständiga bilden

När en bild hämtas från en Wikipedia, måste den först sparas på din hårddisk innan du kan ladda upp den på Commons. När du går in på en bildsida, där bilden är större än vad som visas, måste du klicka på bilden eller på bildnamnet direkt under bilden, för att få fram bildens fulla storlek. Sedan kan du spara den på hårddisken. See till exempel följande bild: Image:Lars lejonborg 2006 election gothenburg img1of2.jpg. Om du går in på bildsidan, och klickar på bilden, så ser du att en mycket större bild visas på skärmen (det kan hända, att du måste klicka på bilden en extra gång).

Om du istället bara högerklickar på bilden och väljer "spara", kommer bilden att sparas på din hårddisk med ett namn liknande "595px-Lars lejonborg 2006 election gothenburg img1of2.jpg" -- en nedskalad kopia.

Ladda upp bilder med felaktig licens

Att en bild finns på något Wikipedia-projekt innebär inte att den kommer accepteras på Commons. Särskilt gäller detta bilder från Engelska Wikipedia. Engelska Wikipedia accepterar en större mängd material, såsom logotyper, filmaffischer, CD-omslag, och stillbilder från filmer. Alla dessa bilder accepteras inte på Commons, och laddas de upp kommer de sannolikt att snabbraderas. Undvik de bilder på Engelska Wikipedia som har en licenstag innehållande orden "fair use" – såsom till exempel denna framsida på Time Magazine.

Se vidareEdit