Neutraal standpunt

This page is a translated version of a page Commons:Project scope/Neutral point of view and the translation is 93% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Project scope/Neutral point of view and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.

Shortcut: COM:NPOV

Deze pagina wordt beschouwd als een officiële regel op Wikimedia Commons.

Deze geniet wijdbverbreide steun onder gebruikers en wordt beschouwd als een standaard waaraan iedereen zich moet houden. Uitgezonderd kleine bewerkingen, dienen aanpassingen aan deze regel te worden voorgelegd op de overlegpagina.

Mediabestanden

Commons is niet Wikipedia en de bestanden die op commons geüpload worden hoeven niet per se overeen te komen met de richtlijnen neutraal standpunt en geen origineel onderzoek die op de meeste Wikipedia's van toepassing zijn. Commons host bestanden voor alle Wikimediaprojecten en staat los van de regels die eventueel gelden op een van de individuelen projecten.

Het is niet de rol van commons om geschillen op locale projecten te beslechtigen net zoals het niet de rol van commons is om te bepalen welke versie van een bestand een lokaal project dient te gebruiken. Wanneer een bestand binnen de doelstellingen van commons valt en wanneer het bestand legaal gehost kan worden zal het bestand ook gehost worden op commons. Het maakt hiervoor niet uit hoe een lokaal project de afbeelding gebruikt, dat is iets wat ieder lokaal project voor zicht dient te beslissen.

Bestanden die van nationaal, politiek of religieus belang zij, inclusief vlaggen, emblemen en kaartmateriaal kunnen de nodige discussie opleveren. Commons is echter niet de plaatst waar bepaald dient te worden welk versie van een bestand de juiste of officiële is. Wanneer je sterk denkt dat een bepaalde kaart, een bepaald embleem of een vlag op Commons niet klopt probeer dan de lokale gemeenschap te overtuigen om jouw versie te gebruiken. Een aantal voorbeelden van van geschillen die niet hier maar lokaal besproken dienen te worden zijn:

  • Kaarmateriaal: De auteur probeert een nationalistisch/politiek/religieus standpunt uit te dragen door bijvoorbeeld landsgrenzen op de verkeerde plaats te tekenen of om af te wijken van de gangbare benaming van steden. Een ander voorbeeld is dat een kaart dusdanig opgezet wordt dat het net lijkt dat bepaalde gebieden niet wettelijk erkend als zijnde als onafhankelijk.
  • Vlaggen/emblemen: "Dit is niet de officiële versie van de vlag", "de gebruikte kleuren zijn niet officieel" of "deze vlag is ontworpen door een terroristische organisatie."
  • Foto's: "Dit is propaganda"

Geschillen over dit soort onderwerpen zijn ongepast ook al worden er argumenten gebruikt zoals: "Deze vlag bestaat niet", "De grenzen van de kaart kloppen niet" of "dat land bestaat helemaal niet.

Wanneer de auteur duidelijk een fout heeft gemaakt en er is geen serieuze discussie over het bestand en dit bestand niet in gebruik is dan is het mogelijk dat kan het bestand mogelijk niet gebruikt worden voor educatieve doeleinde en kan het om die reden verwijderd worden. Wanneer dit bestand echter op een ander Wikimediaproject gebruikt wordt, dan wordt het bestand bruikbaar geacht voor educatieve doeleinde en zal het bestand niet verwijderd worden omdat het een fout zou bevatten. Wanneer het mogelijk is wordt het corrigeren van zulke fouten simpelweg gedaan door het bestand uit de collectie op Commons te verwijderen. Wanneer er echter een discussie ontstaat over dit bestand dient het behouden te blijven zodat ieder project voor zichzelf kan beslissen of ze het bestand wel of niet willen gebruiken.

Tekst

Vanwege de hierboven gegeven reden is het niet altijd mogelijk om te zorgen dat de beschrijving van een afbeelding neutraal is. Echter is het wel de bedoeling om de beschrijving neutraal te houden als dit mogelijk is. Onder geen enkele omstandigheid mag een bestandsnaam of tekst dusdanig beschreven worden dat het vandalisme uitlokt, aanvallen uitlokt of dat het een opzettelijke provocatie is.

Zie ook

  • Commons:Disputed territories - Een opstel over hoe dit beleid toegepast kan worden wanneer het om afbeeldingen gerelateerd aan omstreden gebieden gaat.