Commons:Projektin ala/Neutraali näkökulma

This page is a translated version of a page Commons:Project scope/Neutral point of view and the translation is 86% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Project scope/Neutral point of view and have to be approved by a translation administrator.

Shortcut: COM:NPOV

Mediatiedostot

Toisin kuin Wikipediassa, tiedostojen ei tarvitse olla neutraalin näkökulman mukaisia ja tiedostoissa saa esiintyä uutta tutkimusta. Commons toimii yleisenä kaikkien Wikimedia-projektien mediavarastona, eikä muiden projektien sääntöjä sovelleta Commonsiin. Commonsin tehtävänä ei ole määritellä, mitä tiedostoja muut projektit saavat käyttää, vaan jos tiedosto täyttää Commonsin kriteerit ja sen säilyttäminen on laillista, Commons säilyttää tiedoston. On muiden projektien tehtävä arvioida, voivatko ne käyttää tiedostoa.

Kartat, liput ja valokuvat, joihin liittyy paljon kansallista, poliittista tai uskonnollista merkitystä, saattavat aiheuttaa suuria kiistoja, mutta ei ole Commonsin tehtävä määritellä, mikä kilpailevista versioista on oikea tai virallinen.

Images having particular national, political or religious significance including flags, emblems and maps can arouse strong passions, but Commons is not the place to decide which of various competing versions is the correct or official version. If you feel strongly that a map, emblem, flag or other file hosted here is "wrong" in some way, please try to persuade your local wiki community to make use of the version you prefer instead. Examples of subject matter disputes that are not appropriate here include:

  • Kartat: “Tekijä ottaa kantaa kansallisen/poliittisen/uskonnollisen mielipiteen puolesta asettamalla valtion rajan väärän paikkaan”, “kaupungit on merkitty väärillä nimillä tai väärällä kielellä”, “kartan valtio ei ole oikeasti itsenäinen
  • Liput: “Tämä ei ole virallinen versio”, “värit eivät ole oikeat
  • Valokuvat: “Valokuva on propagandaa

Tällaiset väitteet eivät kuitenkin riitä poistamaan kuvan oikeutusta olla Commonsissa; ei, vaikka väitteet olisivat ehdottomia kuten lippua ei ole olemassakaan, raja on väärä tai maata ei ole olemassakaan.

Jos tekijä kuitenkin on tehnyt selvän faktuaalisen virheen, eikä virheen laadusta ole mitään erimielisyyttä, tiedosto ei mahdollisesti täytä kriteeriä opetukselliseen tarkoitukseen käytettävyydestä. Tällainen tiedosto voidaan poistaa kriteerin täyttämättömyyden perusteella, edellyttäen ettei se ole käytössä jossakin projektissa. Mikäli tiedoston poistosta on erimielisyyttä, tiedostoa ei tule poistaman, vaan sen käyttökelpoisuus tulee jättää kunkin projektin yhteisön arvioitavaksi. Kuten yllä on mainittu, jossakin projektissa käytettävä tiedosto täyttää yleensä kriteerin opetukselliseen tarkoitukseen käytettävyydestä, eikä sitä voi poistaa vedoten tiedostossa esiintyvään virheeseen.

Teksti

Yllä mainituista syistä johtuen ei välttämättä ole mahdollista tehdä tiedoston nimestä ja tiedoston kuvauksesta täysin neutraaleja. Pyri kuitenkin kirjoittamaan mahdollisimman objektiivinen kuvaus. Joka tapauksessa tiedostojen nimet ja kuvaukset eivät voi olla hyökkääviä tai epäsuotavalla tavalla provokatiivisia.

Katso myös

  • Commons:Disputed territories – an essay on applying this policy to the case of images relating to disputed territories
  • Commons:Evidence-based mapping – an essay summarising policies, precedents and recommendations on using reliable sources for creating maps on Commons and using them on English Wikipedia
  • Commons:Verifiability – an essay on the non-requirement of reliable sources on Commons