Commons:Abast del projecte/Punt de vista neutral

This page is a translated version of a page Commons:Project scope/Neutral point of view and the translation is 93% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Project scope/Neutral point of view and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.

Shortcut : COM:NPOV


Fitxers multimèdia

Commons no és la Viquipèdia i els fitxers carregats aquí no han de complir necessàriament amb els requisits imposats a les Viquipèdies sobre un punt de vista neutral i no fer treballs inèdits. Commons és entre altres coses un recurs comú de fitxers multimèdia per a tots els projectes de Wikimedia, i ens mantenim a part de les normes establertes localment a cadascun d'aquests projectes.

No és el paper de Commons arbitrar en disputes sobre el contingut ni forçar als projectes locals a utilitzar preferentment una versió d'un fitxer en lloc d'una altra. En la mesura que un fitxer compleixi els criteris d'admissibilitat, i es pugui allotjar legalment, Commons l'ofereix per disposar-ne. Si s'utilitza, i sota quines condicions, de fet és una qüestió a decidir per les comunitats locals de cada projecte.

Les imatges que tinguin una particular importància nacional, política o religiosa, incloent-hi banderes, emblemes i mapes poden inflamar passions, però Commons no és el lloc per decidir quines de les diverses versions que competeixen són la versió correcta o oficial. Si penseu fermament que un mapa, emblema, bandera o altre fitxer ofert aquí és "erroni" d'alguna manera, intenteu persuadir la vostra comunitat wiki local que utilitzi en el seu lloc la versió que preferiu. Uns exemples de disputes de contingut que no són apropiades aquí són:

  • Mapes: «L'autor està intentant imposar un punt de vista nacionalista, polític o religiós mostrant els límits nacionals de forma equivocada», «les ciutats s'han marcat amb un nom no oficial o en la llengua equivocada», «el mapa mostra un estat que no té reconeixement legal».
  • Banderes, emblemes: «Aquesta no és la versió oficial», «els colors no són els aprovats oficialment», «aquest és el disseny utilitzat per un grup terrorista».
  • Fotografies: "Això és propaganda"

Tals disputes de contingut són inadequades fins i tot quan s'expressen (com passa normalment) en termes absoluts: «aquesta bandera no existeix»; «aquella frontera està malament»; «aquest país no existeix».

Naturalment, si l'autor ha comès una equivocació objectiva que no es discuteix seriosament, la imatge (si no s'usa) pot fallar la prova de que sigui útil per a un propòsit educatiu, i pot ser suprimida sobre aquesta base. Però quan un presumpte error genera disputes significatives la imatge s'hauria de mantenir i deixar la disputa a decisió de les comunitats wiki local. Com s'ha explicat més amunt, els fitxers que s'utilitzin en un altre projecte de Wikimedia són en tot cas considerats dins l'abast i no estan subjectes a supressió sobre la base de que siguin d'alguna manera «erronis».

Text

Per les raons donades més amunt, no és sempre possible que els noms dels fitxers i el text descriptiu relacionat siguin «neutres». Tanmateix, s'hauria d'aspirar a una descripció neutral on sigui que possible, i en cap cas ni els noms dels fitxers ni el text no es poden expressar de tal manera que constitueixi vandalisme, atac o provocació deliberada.

Vegeu també