Open main menu
This page is a translated version of a page Commons:Galleries and the translation is 53% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Galleries and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎català • ‎corsu • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎português • ‎română • ‎中文 • ‎日本語

Shortcuts: COM:G· COM:GALL· COM:GALLERY

Les Galeries s'utilitzen per presentar als lectors una col·lecció estructurada i significativa de fitxers multimèdia per a trobar aquí a Wikimedia Commons. En general, són creats per donar una mostra o una visió general de tots els fitxers multimèdia sobre un tema determinat.

Iniciant una galeria

En crear una nova galeria, algunes coses sempre s'han d'incloure:

1. L'etiqueta de la galeria per sostenir els mitjans de comunicació (<gallery></gallery>), vegeu m:Help:Images_and_other_uploaded_files#Gallery.

2. Òbviament: els fitxers multimèdia! (imatges, sons, vídeo).

 • Galeries sense fitxers multimèdia no són galeries. Es consideren fora de l'abast del projecte i llavors compleixen amb els criteris per a esborrat ràpid.
 • Imatges destacades (FP), Imatges de Qualitat (QI) i Imatges Valuoses (VI) es poden marcar amb destacades Imatges   {{FP star}},   {{QI seal}} i   {{VI seal}}

3. Una breu descripció de l'objecte de la galeria (si cal)

 • Commons no és una enciclopèdia. El nostre objectiu principal no és la d'educar els lectors a través de text. Si volen llegir més sobre un tema, la Viquipèdia existeix únicament per a aquest fi.
 • Commons és multilingüe. Vostè pot utilitzar qualsevol idioma(-es) que desitgi. Les traduccions de la descripció d'una galeria el més probable és que siguin afegides per altres. Tingueu això en compte a l'hora d'afegir qualsevol text a una galeria. Per a la majoria dels fitxers amb una o dues frases és tot el que necessita.

4. Categories

 • Cada galeria ha de ser categoritzada. Afegir la galeria per a la categoria amb el mateix nom, o si no n'hi ha, per a les categories pertinents (vegeu Commons:Categories).

5.Category linking

 • A gallery page is often the first place a user arrives at a subject, for example when they search on Commons. Therefore it is important to make it clear to the user that the gallery only contains a small selection of images, and that more images are available. It is recommended to add the template {{Gallery page}} at the top of a gallery page to make it easy for the user to understand this difference, and to provide a link up to the parent category.
 • Additionally, if your gallery page is split up under subheadings, users may benefit from links to relevant subcategories. If an appropriate subcategory exists, add the template {{Maincat}} under a subheading to provide a relevant link.
 • For example, If you have a gallery page about London, and a subsection about Big Ben, add {{gallery page|London}} to the top of the page and {{maincat|Big Ben}} under the subheading.
 • Not all subheadings have corresponding categories, so you do not have to use this template if an appropriate subcategory does not exist.

6. Enllaços Interwiki a articles de Viquipèdia

 • Els Enllaços Interwiki són extremadament útils per lligar-se a articles de la Viquipèdia. Cal utilitzar-los.
 • Un cop més, ja que Commons és multilingüe, afegiu un enllaç Commons.

Les galeries es creen de la mateixa manera que els articles són creats en Viquipèdia. Introduïu el nom en el quadre de Wikimedia Commons "Cerca" i premeu la tecla Intro (o cliqueu la icona del costat de l'entrada). Si troba tal galeria és que existeix (i la mostrarà), contràriament oferirà l'opció de crear-ne una. Feu clic al nom de vermell, editeu la pàgina (marcant com a pàgina de la galeria a la part superior) en posar en l'etiqueta de la galeria i les fotos. A continuació, afegiu la categoria:[[Category:xyz]]. Una galeria pot tenir qualsevol nom, però l'habitual és seguir el nom de la categoria. Finalment, feu clic al botó Mostra una previsualització, feu els canvis finals, i si us agrada la vostra feina, feu clic a Desa la pàgina.

Altres coses que ha d'incloure

Depenent del tema, hi ha altres coses que vostè pot incloure en una galeria. Això pot ser una barra de navegació, una caixa de taxonomia, enllaços a altres projectes germans de Wikipedia, entre altres coses específiques del tema.

Alguns temes tenen els seu propi WikiProject dedicat especialment a un tema de Commons, com Arbre de la vida. I aquests projectes poden tenir el seu propi conjunt de directrius per galeries relacionades amb el seu camp d'interès.

Convenis de denominació

Veure també: Política lingüística.

A diferència de la denominació de les categories, on gairebé sempre s'utilitza l'anglès, les galeries han de ser nomenades en el llenguatge que més s'associa amb el tema. Això s'aplica a persones, llocs, art, cultura, etc. Per temes generals i els que no estan vinculats a cap llenguatge específic, el nom més convenient és que sigui en anglès. Una excepció a aquesta regla és la nomenclatura de les galeries d'organismes i temes en els quals els noms llatins són considerats universals. Aquests segueixen les mateixes pautes que les categories i han de compartir el mateix nom.

Quan crear una galeria

No tots els subjectes ha de tenir la seva pròpia galeria, sobretot si encara no té la seva pròpia categoria. De la mateixa manera, no tots els subjectes haurien de tenir la seva pròpia categoria, fins i tot si té la seva pròpia galeria. Les galeries no s'han de crear si simplement dupliquen el propòsit d'una categoria. No obstant això, això no significa que hagin de ser eliminades o "fusionades". Les categories seran sempre les categories, però les galeries poden convertir-se en alguna cosa molt més.

Commons no té un equivalent als articles "esborrany" de la Wikipedia. La galeria ha de ser creada amb un propòsit específic. Es permeten galeries amb una sola imatge si aquesta ha estat elegida per la comunitat com una imatge destacada, de qualitat o valorada. Vegeu també Quan crear una galeria.

Redirects

It is recommended to create redirects from names in other languages, especially if a gallery's name is not English. Redirects from the plural form and other variations may also be useful.

See also Commons:Redirect.

Redirect aids

Galeries vs categories

El problema en relació amb les galeries és la seva relació amb les categories. Moltes vegades aquests dos sistemes semblen ser redundants entre si. Això no és (o no ha de) ser el cas. Poden coexistir. Les galeries i les categories poden aconseguir el mateix objectiu (ajudar els usuaris a trobar els fitxers multimèdia), però de maneres molt diferents. Les categories han de contenir tots els arxius relacionats amb el tema, mentre que les galeries han de contenir una mostra de fitxers relacionats amb el tema. Idealment, les galeries han de contenir el millor del que tenim. Tots els fitxers han d'estar en almenys una categoria, però no tots els fitxers han d'estar en una galeria.

The benefits of galleries

Galleries can do a few things that categories don't. They can show captions and information regarding each image, and group images into sections. Images in a gallery can be arranged in chronological, geographical, thematic or other informative order. Galleries can exclude poorer quality and redundant images that fill some categories and impede users who simply are looking for a good image, say, to illustrate a Wikipedia article. A gallery corresponding to a relatively high-level category can bring together images that are dispersed among numerous subcategories. Galleries can also be very strong as an internal tool, to aid visual identification of future images (species within a genus or varieties within a species; the many places of worship in a particular city; the piers on a waterfront; the buildings of a World's Fair; etc.).

The disadvantages of galleries

Adding new images to categories is quicker and easier than adding them to galleries. The user doesn't even have to leave the image's page in order to include it in a category. The right categories are more likely to already exist than the right gallery. Files can be added to non-existent categories but not to non-existent galleries. Categories group all related images together which aids in the creation of galleries, but this doesn't work as well the other way around if galleries only include the best images. Also, for users seeking a very specific image, the wider selection usually included in a category may be very welcome.

Exemples

Statistics

As of January 2019, there were:

 • 115,798 galleries[1] (without redirects, compare to 7,345,227 categories[2])
  • 495 of these galleries had zero images[3]
  • 20,960 of these had just one or two images[4]
  • 49,127 of these had 5 images or less[5]
  • Only 23,102 of these were edited since January 2018[6]

Older statistics

In the three months from July to September 2013, there were approx.:

in gallery namespace.

SQL to check is available here.

See also

Citations