Commons:Projekt témája/Semleges nézőpont

This page is a translated version of a page Commons:Project scope/Neutral point of view and the translation is 93% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Project scope/Neutral point of view and have to be approved by a translation administrator.

Shortcut : COM:NPOV

Ez a lap egy hivatalos irányelv a Wikimédia Commonson.

A tartalma a szerkesztők széles körében elfogadott és így javasolt minden szerkesztőnek követni az elveit. A tartalmat nem érintő változtatásokon kívül kérjük, hogy a vitalapot használd a változtatási javaslatokhoz.

Médiafájlok

A Commons nem azonos a Wikipédiával, ezért az ide feltöltött fájloknak nem kell feltétlenül megfelelniük a semleges nézőpont és az első közlés irányelveinek. A Commons többek között az összes Wikimédia projekt számára ad médiafájl-tárhelyet. A Commonsra nem vonatkoznak ezen projektek saját irányelvei.

Nem a Commons feladata a tartalmi viták eldöntése, vagy a többi projektre egy fájl adott változatának rákényszerítése. Amennyiben egy fájl a megfelel a Commons céljainak, és a Commonson legálisan tárolható, a Commons azt a többi projekt rendelkezésére bocsájtja. Az, hogy ezután a projektek a saját hatáskörükön belül a médiafájlt mire és hogyan használják már nem tartozik a Commonsra.

A nemzeti, politikai vagy vallásos fontosságú képek, így a zászlók, a jelképek és a térképek egyesekben erős felindulásokat szíthatnak, de nem a Commons az a hely, ahol meg lehetne vitatni a változatok hivatalosságát vagy helyességét. Ha úgy érzed, hogy a Commonsban tárolt térkép, jelkép, zászló vagy bármilyen más fájl „helytelen”, akkor ezt a saját wikis közösségeddel vitázd le, és őket győzd meg arról, hogy az általad preferált változatot használják. Egy pár példa a Commonsra nem való tartalmi vitákra:

  • Térkép: „A szerkesztő egy nyilvánvalóan nacionalista/politikai/vallásos véleményt nyilvánított ki ezzel a térképpel, mert direkt rossz helyre rajzolta az országhatárt”, „a városneveket direkt a nem-hivatalos írásmóddal írták, vagy az XY kisebbség nyelvén”, „a térképen egy el nem ismert ország látható”.
  • Zászló/jelkép: „Ez nem a hivatalos változat”, „ezek nem a hivatalos színek”, „ezt egy terrorista csoport használja”.
  • Fénykép: „Ez propaganda”

Az ilyen tartalmi viták akkor sem a Commonsba tartoznak, ha valaminek a létezésére vonatkoznak: „ez a zászló nincs is”, „ez az országhatár nem jó”, „az az ország nincs is”, stb.

Persze ha a kép alkotója egy olyan tényszerű hibát ejtett, amely nem vita tárgya, akkor, ha a képet nem használja senki, a kép esetleg elbukhat az ismeretterjesztési hasznosság mércéjén, és ezért törlésre kerülhet. Ha egy feltételezett hiba azonban jelentős vitához vezet, akkor a képet meg kell tartani, és a vitát a kérdéses wiki közösségeknek kell megoldaniuk, távol a Commonstól. Amint az a fentiekben is szerepel, egy Wikimédia projektben használt kép automatikusan megfelel a Commons céljainak, és nem törölhető csak azért, mert valamiért „helytelen”.

Fájlnevek, leírások

A fent említett okoknál fogva nem mindig lehet a fájlnév vagy egy fájl leíró szövege „semleges”. A leíró szöveg semlegességére azonban törekedni kell, és sem a fájlneveket, sem a leíró szöveget nem szabad úgy elkészíteni, hogy azt vandalizmusnak, támadásnak vagy szánt szándékú provokációnak lehessen tekinteni.

Lásd még

  • Commons:Disputed territories – an essay on applying this policy to the case of images relating to disputed territories
  • Commons:Evidence-based mapping – an essay summarising policies, precedents and recommendations on using reliable sources for creating maps on Commons and using them on English Wikipedia
  • Commons:Verifiability – an essay on the non-requirement of reliable sources on Commons