Commons:Tervetuloa

Wikimedia Commons – mikä se on?Edit

Wikimedia Commons on vapaaehtoisten luoma ja ylläpitämä tiedostokanta. Sen nimen alkuosa viittaa kaikkia Wikimedia-projekteja hallinnoivaan Wikimediaan, loppuosa englannin kielen sanaan commons, jolla puolestaan viitataan tiedostojen yhteiseen käyttöoikeuteen erikielisten ja -tyyppisten projektien kesken. Commons toimii varastona vapaasti käytettävissä oleville valokuville, kaavioille, animaatioille, musiikille, puheäänityksille, videokuvalle sekä muulle käyttökelpoiselle multimedialle.

Commons käyttää Wikipedian tavoin wikiteknologiaa, minkä vuoksi käyttäjät voivat muokata sitä selaimellaan ilman erityistä teknistä osaamista. Toisin kuin muihin Wikimedia-projekteihin tallennettuja tiedostoja, Commonsiin tallennettuja tiedostoja voidaan käyttää suoraan kaikissa muissa projekteissa ilman, että niitä tarvitsee erikseen niihin tallentaa. Commons aloitti syyskuun 7. päivänä 2004, ja 1 000 000 tallennetun tiedoston rajapyykki ohitettiin 30. marraskuuta 2006. Tällä hetkellä Commonsissa on 77 932 104 tiedostoa ja 75 741 384 artikkelia. Lisätietoa projektista löydät Commonsin käyttöehdoista, Wikipedian Commons-artikkelista ja Meta-wikin sivulta.

Toisin kuin tiedostokannoissa yleensä, Wikimedia Commonsin sisältö on vapaasti käytettävissä. Jokaisella on oikeus kopioida, käyttää ja muuttaa täältä löytyviä tiedostoja kunhan lähde sekä tekijät mainitaan ja itse annat kopioillesi/muutoksillesi samat oikeudet eteenpäin. Itse Wikimedia Commonsin tietokanta teksteineen on lisensoitu Creative Commons Attribution/Share-Alike -lisenssillä. Yksittäisten tiedostojen lisenssiehdot löytyvät tiedostojen omilta sivuilta. Lisätietoja käyttöehdoista...

Osallistu

Voit auttaa ja parantaa Wikimedia Commonsia usealla eri tavalla:

Osallistu töilläsiEdit

Jos olet napsinut hyviä valokuvia, älä epäröi tallentaa niitä Commonsiin. Mikäli osaat tehdä kaavioita ja animaatioita, katso tältä sivulta, mille on eniten tarvetta. Jos taas olet muusikko tai näyttelijä, voit julkaista vapaata musiikkiasi tai esityksiäsi täällä.

Auta taidoillasiEdit

Sinun ei kuitenkaan välttämättä tarvitse itse tallentaa tiedostoja. Paljon muutakin tehtävää löytyy:

Ahkeroi järjestyksen puolestaEdit

Voit auttaa myös, mikäli jaksat nähdä vaivaa järjestyksen luomisessa. Töitä riittää!

Rekisteröidy

Voidaksesi tallentaa tiedostoja Commonsiin sinun tulee kirjautua sisään. Rekisteröidy ruudun oikean yläkulman linkistä ja luo käyttäjätunnus, joka yhdistetään kaikkiin tallentamiisi kuviisi ja muokkauksiisi. Pelkästään sivujen muokkausta varten ei tarvitse kirjautua sisään, joskin sitä suositellaan.

Ensiaskeleet

Rekisteröidyttyäsi löydät aloittajan ohjeista ja Commonsin usein kysytyistä kysymyksistä tietoa muun muassa siitä, kuinka muokata käyttöliittymääsi (esim. kielen vaihtaminen), kuinka tallentaa tiedostoja sekä lisensointikäytännöstämme. Et tarvitse teknisiä taitoja osallistuaksesi Commonsin toimintaan. Tämä on wiki – se on helppoa.

Lisää tietoa löydät Community portal -sivulta. Kysymyksiä voit esittää Kahvihuoneessa tai IRC-kanavallamme #wikimedia-commons.

Tiedostot Wikimedia Commonsissa on järjestetty luokkiin ja gallerioihin. Yleiskatsaus luokitteluun on tarjolla etusivulla.

Muita palveluja ja ohjelmistoja

Jos haluat tallentaa suuria määriä multimediaa, voit käyttää Commonist-ohjelmaa. Tarkempaa tietoa ja neuvoja tiedostojemme muokkaukseen tai katseluun sopivista ohjelmista löydät ohjelmasivulta.


Tervetuloa Wikimedia Commonsiin – toivottavasti se on sinulle iloksi ja hyödyksi!