Open main menu

Ризница:Вики ја сака земјата 2016

This page is a translated version of a page Commons:Wiki Loves Earth 2016 and the translation is 100% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Wiki Loves Earth 2016 and have to be approved by a translation administrator.

Shortcut: COM:WLE2016

Other languages:
Canadian English • ‎Deutsch • ‎English • ‎Esperanto • ‎Tagalog • ‎dansk • ‎español • ‎français • ‎galego • ‎italiano • ‎latviešu • ‎polski • ‎português • ‎português do Brasil • ‎shqip • ‎Ελληνικά • ‎български • ‎македонски • ‎русский • ‎українська • ‎العربية • ‎සිංහල • ‎日本語
Лого на „Вики ја сака Земјата“

Вики ја сака Земјата 2016 (Wiki Loves Earth 2016) е меѓународен фотографски натпревар чија тема е природното наследство (заштитените подрачја) на разни земји. Сите земји-учеснички имаат свои посебни натпревари во организација на месни екипи, па затоа роковите, правилате, наградите и тн може по малку да се разликуваат. Откако ќе се изберат финалистите од секоја земја, настапува меѓународно жири кое ги избира севкупните победници. Погледајте ги државните финалисти и меѓународните победници избрани од месните жирија, а потоа од меѓународното жири.

Contents

Замисла

Основната цел на натпреварот е да се создадат и соберат слики од природното наследство на земјите, како што се природните резервати, заштитените предели, националните паркови, особени градини и тн. Со ова се предвидува да се илустрираат статиите на бесплатната светска енциклопедија „Википедија“ и другите Викимедиини проекти. Како и за „Вики ги сака спомениците“ (WLM), користиме официјални списоци на заштитени подрачја кои обично ги добиваме од државни установи.

Нагласокот не е само на места од државно значење, туку и на сите заштитени подрачја од регионално значење, како и најразлични видови природни места: шуми, паркови, градини, карпи, пештери и сето она што е заштитено како природно добро во вашата земја. Така, највеќето учесници ќе можат да најдат барем неколку места од вакво значење во блиската околина.

Земји-учеснички во 2016 г.

Ако сакате да учествувате на натпреварот како фотограф, појдете на страницата за вашата земја наведена во списокот подолу.
Ако вашата земја не е на списокот, а вие би сакале да организирате таков, појдете подолу на страницава.

Земја Земја (Ризница) Траење на натпреварот Страница за прашања Напомени Список на заштитени подрачја и објекти Разглас Подигања
  WLE Biosphere Reserves
(120 countries)
(UTC+4) контакт wikilovesearth.bio список на заштитени области wle-unesco 2.696
  WLE Albania (UTC+2) контакт wikilovesearth.al список на заштитени области wle-al 776
  WLE Algeria (UTC+1) контакт WLE 2016 in wikimedia-dz.org список на заштитени области wle-dz 828
  WLE Australia контакт List of Ramsar sites
Protected areas
wle-au 4.056
  WLE Austria (UTC+2) контакт wikilovesearth.at Teilnehmende Objekte National parks: wle-at-nap,
Nature reserves: wle-at-nsg,
Geschützter Landschaftsteil: wle-at-glt,
Geschützte Höhle: wle-at-hoe,
Nature parks: wle-at-np,
Natural monuments: wle-at-nd
2.092
  WLE Azerbaijan (UTC+4) контакт список на заштитени области wle-az 411
  WLE Brazil (UTC-3) контакт,
rodrigopadula wikimedia.org.br
Wiki Loves Earth Brasil 2016 список на заштитени области wle-br 8.442
  WLE Bulgaria (UTC+3) контакт,
wle2016 wikimedia.bg
список на заштитени области wle-bg 2.156
  WLE Estonia контакт список на заштитени области wle-ee 236
  WLE France (UTC+2) контакт wikilovesearth.fr список на заштитени области wle-fr 2.420
  WLE Germany (UTC+2) контакт wikilovesearth.de Список на заштитени области и објекти per federal state: wle-de-bb, -be, -bw, -by, -hb, -he, -hh, -mv, -ni, -nw, -rp, -sh, -sl, -sn, -st, -th 18.242
  WLE Greece (UTC+3) контакт wle.wikimedia.gr список на заштитени области wle-gr 3.309
  WLE India (UTC+5:30) контакт,
wikilovesearth2016 gmail.com
wikilovesearth.co.in List of protected areas wle-in 31.075
  WLE Iraq (UTC+3) контакт, wle-iq 781
  WLE Kosovo (UTC+2) контакт wikilovesearth.al список на заштитени области wle-xk 357
  WLE Moldova (UTC+3) контакт Список на сите заштитени области
(also in Ukrainian language)
wle-md 602
  WLE Morocco (UTC+1) контакт список на заштитени области wle-ma 3.056
  WLE Nepal (UTC+5:45) Список на сите заштитени области wle-np 2.218
  WLE Pakistan (UTC+5) pakistan@wikilovesearth.org Список на сите заштитени области wle-pk 7.119
  WLE Russia (UTC+3) wlx-russia@googlegroups.com Вики любит Землю 2016 список на заштитени области wle-ru 5.848
  WLE Serbia (UTC+2) wle@vikimedija.org Вики Воли Земљу 2016 список на заштитени области wle-rs 1.608
  WLE Spain (UTC+2) контакт wikilovesearth.es or wikilov.es/earth список на заштитени области wle-es 3.818
  WLE Switzerland (UTC+2) контакт
info wikimedia.ch
список на заштитени области wle-ch 925
  WLE Thailand (UTC+7) контакт Wiki Loves Earth 2016 in Thailand List of national parks in Thailand wle-th 408
  WLE Tunisia (UTC+1) контакт список на заштитени области wle-tn 673
  WLE Ukraine (UTC+3) контакт,
wle@wikimedia.in.ua
wikilovesearth.org.ua список на заштитени области (Списки) wle-ua 11.487
  WLE Venezuela (UTC-4) контакт,
info@wikimedia.org.ve
список на заштитени области wle-ve 832

Времеслед

  • 1 – 31 мај и 1 – 30 јуни: национални натпревари
  • 31 јули: краен рок за поднесување на месните победници (погл. страницата со победници)
  • 15 септември: краен рок за прогласување на меѓународните победници

Правила

Помош и ЧПП

Организирајте месен натпревар

Доколку одлучите да ја одржите „Вики ја сака Земјата“ во вашата земја, ќе треба да ги проследите следниве чекори:

  1. Да имате или направите список на заштитените природни подрачја (на Википедија или тука на Ризницата). — Различни земји имаат различни системи на нивна класификација со степени на заштитеност (од големи национални паркови до поединечни заштитени дрва на забаталени места). Дефинициите обично стојат во официјални документи. Ако вашата земја нема таков список, можете да направите список на места кои заслужуваат да се наречат природно богатство.
  2. Да имате или напишете јасни препораки за сликите. — Одредете на кои аспекти треба да се задржуваат фотографите.
  3. Да имате активна организациска екипа и да наведете одговорно лице за контакт, на пр. список на корисници што помагаат.
  4. Организирајте добра жири-комисија за вашата земја. Размислете за наградите што ќе ги доделувате доста предвреме.
  5. Направете матична страница за натпреварот во вашата земја тука на Ризницата (Commons:Wiki Loves Earth 2016 in …) и средете ги категориите, шаблоните и тн. (Подоцна може да побарате техничка помош од корисниците на пр. за приалгодувања на разгласите.)
Повеќе за организирањето ќе најдете на Commons:Wiki Loves Earth 2016/Organise

Каде да поставам прашање?

Главното место за поставување прашања и давање предлози е страницата за разговор на WLE 2016 (на англиски). Ако имате прашања што се однесуваат на поединечна земја, погледајте ги страниците означени за контакт во одделот „земји-учеснички“ погоре (на разни јазици).

Други места каде ќе добиете помош:

Статистика